Contact
Moet je je agorafobie verbergen?

 

 

Moet je je agorafobie verbergen ?

Onlangs kreeg ik via de site een reactie van iemand die het schandalig vond dat ik zo openlijk over agorafobie spreek. Dat terwijl de persoon in kwestie het zelf zo hard probeert te verbergen.

Toen ik zelf agorafobie had verbergde ik het natuurlijk ook. Dat is een onderdeel van het feit dat je agorafobie hebt natuurlijk. Je bent bang van de mening van anderen, en het laatste wat je wil is dat ze doorhebben dat er iets met je aan de hand is. Je voelt je op zich al raar genoeg.

Nu, in dat verbergen zit een deel van het probleem. Door die mening van anderen waar je zo mee inzit, door het feit dat je de aanval probeert te onderdrukken om het vooral niet aan de buitenwereld te tonen wordt alles erger. Op korte én op lange termijn.

In een oudere nieuwsbrief legde ik in grote lijnen uit wat er tijdens een aanval gebeurt (je vindt dat trouwens als artikel op de site indien je het niet meer weet).

Wanneer de symptomen opkomen en jij denkt: "ai neen, dat mag nu niet, niet in het bijzijn van...." krijg je een extra beangstigend gevoel over je heen, een soort van rilling die op zich symptomen opwekt, of bestaande symptomen erger maakt.

Door die specifieke gedachten ga je nog méér adrenaline door je lichaam pompen, waardoor je hartslag nog versnelt, de duizelingen toenemen en de aanval verergert. En dat allemaal omdat je het probeert te verbergen.

Pas op, ik beweer niet dat alles betert als je het niet meer verbergt. Het is gewoon een onderdeel van de oplossing omdat het vasthangt aan de 'niet meer zo inzitten met wat anderen van je denken'-gedachte.

Is het dan schandalig om er zo openlijk over te spreken op een website? Ik denk het niet. Al is het maar omdat het aantoont dat je niet alleen bent.

Je hebt er echt geen gedacht van hoeveel mensen met dit probleem zitten. Elke dag nog verbaast het me. Wist je dat deze nieuwsbrief door meer dan 1000 mensen gelezen wordt?

En wat nog specialer is, is dat het in 90% van de gevallen dezelfde oorzaken heeft. Wij 'agorafobianen' (om het een naam te geven) hebben allemaal bepaalde denkwijzen die ons vatbaar maken voor agorafobie. Zolang je die niet kent kan de fobie rustig zijn gang gaan. Eens je die kent krijg je controle, en kan je het afblokken. Daarom werkt het programma zo universeel. Net omdat de fobie bij zo goed als iedereen dezelfde wortel heeft. En als je de wortel onder handen neemt, dan verdwijnt het onkruid.

 

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

 

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!