Contact
Wat er ook gebeurt, het is OK!


Wat er ook gebeurt, het is ok.

Dit is de zin die eigenlijk dé belangrijkste zin van het programma is. Elke tool die aangeboden wordt, zorgt ervoor dat je je in een dergelijke ‘state of mind’ kan plaatsen.

Wanneer jij echt gelooft dat: wat er ook gebeurt, OK is, sta je erg ver.

Anticipatie-angst is een belangrijke oorzaak voor agorafobie. Jij bent bijv. bang van autorijden, of spreken voor een volle zaal, en je krijgt te horen dat je dat binnen 3 weken zal moeten doen. Zo goed als elke dag zal je meerdere malen anticiperen op het gebeuren, en de angstsymptomen zelf al krijgen. Het gevolg is dat die angstreacties je lichaam steeds meer uitputten, waardoor je op het moment zelf inderdaad niet opperbest bent, en misschien opgeeft voordat je probeerde.

Stel dat je in het: wat er ook gebeurt, het is OK, principe zou geloven, dan deed dat er niet toe. Dan diende je niet te anticiperen, want dan zie je wel wat er gebeurt.

Wij zijn het soort van mensen dat overal controle over wil hebben.

Wanneer we bijv. iets belangrijk te melden hebben aan iemand, maar daar wat bang voor zijn, dan oefenen we het hele gesprek dag in dag uit in ons hoofd. We moeten toch goed voorbereid zijn, niet?

De verbeelding is een machtig instrument, dat je zeker in je voordeel kan gaan gebruiken. Maar dat gesprek de ene dag na de andere gaan verbeelden en alle mogelijke opties gaan analyseren is de moeite niet waard. De beste denkwijze in dit geval wanneer je je afvraagt wat je zal zeggen is: dat zie ik wel wanneer ik het zeg. Wat opnieuw neerkomt op wat er ook gebeurt, het is ok. Stel je voor wat een macht dat is, wat voor energie en tijd je daarmee wint.

In de dating wereld bevinden zich talloze voorbeelden. Als man had ik vroeger het probleem dat ik niet op vrouwen afstapte. Ik wou wel, maar ik moest eerst in m’n hoofd oefenen wat ik zou zeggen. Elke zin deed ik dan af als “niet goed genoeg”. Tegen dat ik dé zin gevonden had stond de vrouw in kwestie er niet meer. Of begon ik me af te vragen: maar wat zeg ik daarna?

Nu stap ik er gewoon op af. Maar wat zeg ik dan? ..... dat zie ik wel wanneer ik het zeg. Erg makkelijk!

Maar Geert, denk je, allemaal goed en wel, maar zo makkelijk is dat niet.

Inderdaad. Vandaar ook dat het programma 15 weken of meer duurt om je in die toestand te krijgen.

Maar eens je je zo voelt, gebeuren er magische dingen. Want dan heb je tijd om je enkel zorgen te maken over de belangrijke dingen in het leven.

Vroeger, toen ik mijn stage deed, was ik elke avond ervoor bang om de volgende dag te gaan werken. Wat zou er allemaal gebeuren? Was ik er wel klaar voor?....

Wat een verspilling van energie. Had ik die tijd maar gebruikt om leuke dingen te doen.

Als ik zie met wat voor complexe dingen ik mij nu bezig houd, dan was dat peanuts.

Nu leef ik in de “wat er ook gebeurt, het is ok” wereld. En ik kan je vertellen, het is een leuke wereld.

Dat wil niet zeggen dat je in een wereld zonder problemen/angsten leeft. Want die zijn er altijd.

Wanneer je arm bent is je grootste zorg: hoe geraak ik de maand door. Je denkt dan dat je leven probleemvrij is wanneer je veel geld zou hebben.

Mensen met veel geld, die er voor werken, zitten ook met problemen. Zij vragen zich af waar ze hun geld aan zouden besteden tijdens de weinige vrije tijd die ze hebben.

Twee extremen, beide groepen hebben hun problemen. Want problemen heb je altijd, hoedanook.

Zo gaat dat ook met angst. Maar door je agorafobie weg te krijgen kan je de angsten op een ander niveau gaan plaatsen. Je zit m.a.w. niet meer in met de kleine dingen die nu nog je grootste angsten vertegenwoordigen. En het belangrijkste: je zit niet meer in met de angst voor de angstgevoelens (agorafobie is volgens mij: de angst voor de angstgevoelens).

“Wat er ook gebeurt, het is o” betekent ook dat je de touwtjes wat loslaat. Je doet je best in het leven, maar je laat je geluk niet afhangen van de afloop. Als jij je best maar deed, dan is alles ok. Wanneer jij voor een volle zaal gaat spreken, en je valt flauw (voor sommigen de grootste angst), dan kan je dat zo goed als niet meer schelen. (het feit dat je flauwvalt is erg, het feit dat het voor een volle zaal is niet). En net omdat het je niet kan schelen is de kans erg klein dat het zal gebeuren. Op die manier werkt het. Maar het spreekt voor zich dat er een enorme weg af te leggen is vooraleer je je zo kan voelen. Want je moet er een hele dosis zelfvertrouwen voor opbouwen.

Natuurlijk neem ik een extreem voorbeeld, en ik beloof zeker niet dat je je na het programma niet meer zal schamen wanneer je voor een volle zaal flauwvalt, maar het is wel een erg goed voorbeeld.

De anticipatieangst mag er niet meer zijn. Wanneer het je niet kan schelen wat er gebeurt, ga je veel meer proberen. En mensen die veel meer proberen vergroten hun kansen om veel meer te bereiken in het leven. Zonder iets te proberen kom je nergens. En het is net die angst die ons steeds meer limiteert, waardoor we steeds minder proberen.

Dat is één van de vele dingen die dit programma onder handen neemt.

De tip van deze nieuwsbrief is alvast dat je het “wat ik zeg zie ik wel wanneer ik het zeg” principe begint te hanteren.

Bereid sollicitatiegesprekken / gesprekken met partner, baas / ... niet teveel voor. Zorg in sommige gevallen voor achtergrondinfo, zodat je wel weet waarover je spreekt, maar oefen het verloop van het gesprek niet teveel. Het loopt toch altijd anders af, dus het is een verspilling van energie en tijd. Energie en tijd die je evengoed voor de leuke dingen in het leven kan gebruiken.

Ik wens je alvast veel geluk met je persoonlijke ontwikkeling de komende weken/maanden. Stilstaan is achteruitgaan!

 

Dit ben ik, Geert Verschaeve, sinds 2004 over mijn angsten heen. Nu wil ik de kennis die ik opbouwde met jou delen om ook jou te helpen. Klik op foto voor video.

 

 

Andere Artikels:

- Wat is agorafobie eigenlijk? ** zeker lezen **

- Wat is angst en wat is een angstaanval?

- Wat er ook gebeurt, het is ok ** zeker lezen **

- Welk product veroorzaakt je paniekaanvallen?

- Wat andere mensen van je denken.

- Angst, en hoe het je leven kan beheersen.

- Waarom sporten belangrijk is

- Angst en hyperventilatie

- Moet je je agorafobie verbergen?

- Hyperventilatie en de link met agorafobie

- Mijn LASIK-operatie

- Angst is beangstigend

- Soorten angst

- de link tussen burn-out en angst

Disclaimer:De inhoud van deze website vervangt de raad van je arts niet en bevat geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik geef verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie en werk via een zelfhulp cursus. In plaats van je een vis te geven, leer ik je vissen zodat je van niemand hoeft af te hangen. Wanneer je vragen hebt over je gezondheid dien je daar steeds eerst met je arts over te praten. Negeer nooit de raad van je arts of wacht niet om met hem contact op te nemen. De nieuwsbrief en alles wat je op deze site vindt kan en zal geen ziektes genezen. Ik kan niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Angst overwinnen vergt tijd en moeite, dat is nu eenmaal zo. Maar geloof me, het is die moeite en inzet waard!